header

Blog ini akan menampilkan kisah-kisah taubat yang diterima dari pembaca-pembaca melalui email, pengalaman penulis, dan lain-lain. Apa yang diceritakan adalah benar, cuma nama dan tempat dirahasiakan. Jika pembaca lain memiliki kisah-kisah taubat yang menarik, bisa dibagi bersama dengan pembaca lain untuk dijadikan panduan hidup.

Tuesday, December 28, 2010

Manusia Berjubah Menyuruh Lelaki itu Memakai Cincin EmasAli bin Abu Talib r.a. berkata:”Rasulullah s.a.w. mengambil sutera, ia letakkan di sebelah kanannya, dan ia mengambil emas kemudian diletakkan di sebelah kirinya, lantas ia berkata: Kedua ini haram buat orang laki-laki dari umatku.”(Riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasa’i, Ibnu Hibban dan Ibnu Majah)

Kisah ini bermula apabila kedai emasku dikunjungi sepasang suami isteri di suatu petang. Mereka menunjukkan 2 biji batu delima yang sederhana besarnya. Aku memberikan contoh-contoh cincin yang perlu mereka pilih. Ada patern kuku kambing, kuku lapan, bungkus(frame), bunga tanjung(untuk cincin wanita) dan kuku empat (mahkota). Ternyata si isteri meminta delima itu diikat dengan emas dan memilih patern mahkota. Setelah mengambil nama, ukuran jari dan deposit, urusan dengan si isteri telah selesai. Kini sang suami pula terpinga2 dalam memilih patern yang sesuai untuk patern ikatan batu delimanya. Sebagai orang pengalaman, aku mengesyorkan patern yang sesuai mengikut bentuk dan saiz batu delimanya. Setelah berbincang dengan si isteri, si suami memutuskan untuk memilih patern kerawang. Pada mulanya dia mahu mengikat batunya dengan suasa, tapi dia merubah keputusan dengan mengikat batunya dengan emas. Aku terkejut. Tapi aku cuba mengawal perasaanku. 'Bukankah lelaki dilarang memakai emas?' getus hatiku. Hatiku mula tak keruan. "Batu ini pemberian orang. Semalam, suami saya bermimpi seorang laki berjubah menyuruhnya mengikat batu ini dengan emas" terang isterinya. Si suami tersipu2. Aku ingin menyatakan yang lelaki tak boleh pakai emas, tapi lidahku kelu.... Kemudian, aku meneruskan prosedur biasa, mengambil ukuran jari dan deposit. Setelah urusan itu selesai, pasangan suami isteri itu pun pulang. Namun yang menjadi kemushkilan di dalam hatiku "siapakah gerangan lelaki berjubah yang menyuruh sang suami untuk memakai cincin emas itu? Syaitan kah? "

Nukilan
Fiza (by email)

No comments:

Post a Comment

Followers

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails